Business Paradox

Van grote internationale organisaties tot kleine familiebedrijven: in elk bedrijf wordt weleens een foutje gemaakt. En soms zijn die fouten net wat groter. Bijvoorbeeld als een hele afdeling niet goed functioneert. Een fout maken is één ding, het oplossen van een probleem is een heel ander verhaal. Veel bedrijven zijn nog niet voldoende geschoold in het oplossen van problemen. En dat kan leiden tot paradoxale situaties.

Op de werkvloer komt een business paradox vrij vaak voor. Een voorbeeld uit de praktijk bij een grote internationale organisatie.

Klantenservice

Bij deze organisatie ging het slecht met de afdeling klantenservice. Klanten waren ontevreden. Managers en medewerkers waren in een onhoudbare werksituatie terecht gekomen, zonder zicht op verbetering.

Om de patstelling toch te doorbreken, werd een strategisch programma ontwikkeld. Het management dacht met een ‘nieuwe Strategie’ de afdeling weer op de rails te krijgen.

Redder in nood

Deze ‘nieuwe Strategie’ werd door het management gepresenteerd als de redder in nood. Aan mij werd gevraagd om een mening te formuleren over de haalbaarheid van deze strategie.

In dit geval was het management medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de problemen bij de klantenservice. Is dit dan de juiste partij om een oplossing te presenteren? In mijn ogen is dit een zeer paradoxale situatie.

Tegenstrijdig

Wanneer een management een grote rol heeft gespeeld aan het ontstaan van een problemen, is hetzelfde management dan wel in staat om de situatie te verbeteren?

Het is een interessante kwestie om over na te denken en ik ben zeer benieuwd naar jouw mening. Vind je dat hier sprake is van een paradoxale situatie, en waarom wel (of niet)?

Laat het vooral weten, door een reactie achter te laten.